Epilacija radio talasima

Ostalo

Epilacija, (lat.epilatio), je postupak trajnog otklanjanja dlaka sa određene površine kože, što se postiže uništenjem papile u bulbusu dlake.

Duž folikula dlake, od ulaza kanala lojne žlezde u folikul dlake do otvora na povšini kože, folikul je pokriven sebumom koji deluje kao odličan izolator i sprečava intezivnija ostećenja površine kože pri izvodjenju epilacije.

Pojava povećane maljavosti na regijama kože koje nisu fiziološki uobičajene za odredjeni pol, naziva se hipertrihoza. Uzroci hipertrihoze su različiti:

  • medikamenti
  • posledica hormonalnog poremećaja
  • trudnoća
  • poremećaj lučenja nadbubrežne žlezde i hipofize

Epilacija radio laserom se izvodi pomoću igle koja ulazi u folikul dlake. Kada smo sigurni da je igla dobro postavljena, pušta se radio talas koji potpuno uništi koren dlake. Ovom metodom se tretiraju manje površine: brada, pojedinačna maljavost lica i bele sede dlake kao i svetlo smeđe, koje svetlosni laser ne može da prepozna. Za sve veće površine danas se koriste svetlosni laseri. Tretman treba ponoviti više puta, u razmacima od po dve nedelje, što je dovoljan period da dlaka uđe u anagenu fazu rasta i da tačno vidimo koji procenat je uništen. Malje koje rastu posle tretmana su dosta tanje, ređe i svaki naredni put se sve lakše spaljuju. Medjutim nekada ne možemo biti potpuno sigurni da će epilacija imati efekat u pravom smislu te reči. Ako je uzročnik hipertrihoze i suviše jak, treba prvo sanirati taj zdravstveni problem, a onda krenuti sa estetskim tretmanom.

Bitno je naglasiti da nikada ne treba tretirati dlaku koja raste iz mladeža i malje kod trudnica, jer su one prolaznog tipa, posledica su uzburkanih hormona. Kada se hormoni srede, malje same od sebe nestaju u većini slučajeva.

 

epilacija-2

Претходни чланак
Trajna šminka
Следећи чланак
Nadogradnja noktiju
Нема резултата.