Mezoterapija je metoda kojom se vitamini, minerali, antioksidansi i ostale aktivne supstance ubrizgavaju direktno u treći sloj kože – mezoderm, u kome se nalaze sitni krvni sudovi.

Mezoterapijom se dobija intenzivnija hidratacija i ishrana same kože, a proces starenja se značajno usporava. Mezoterapiju je prvi primenio M.Pistor 1952 god. u Francuskoj. Nakon objavljivanja njegovog rada mezoterapija se koristila za smanjivanje celulita, masnih naslaga i poboljšanja ishrane i izgleda kože.

Kako starimo koža doživljava promene kao sto su gubitak teksture i elasticnosti,nejednakost u pigmentaciji, gubi se potkožno masno tkivo a koža postaje slabije prokrvljena, na površini prominiraju prošireni kapilari. Većina navedenih promena nastaje sa smanjenom funkcijom fibroblasta, uticajem UV sunčevog zračenja, slobodnih radikala, štetnog uticaja spoljne sredine. Aplikacija antioksidanata, vitamina i aminokiselina u srednji sloj kože omogućava direktno snabdevanje krvnih sudova kože svim potrebnim sastojcima. Cilj mezoterapije  u procesu podmladjivanja kože jeste povećanje aktivnosti fibroblasta, ćelija odgovornih za produkciju kologena, elastina i hijaloruona u koži kao i aplikacija pune koncentracije aktivnih supstanci neophodnih za obnavljanje zdrave i mladalačke kože. Sa ponavljanjem procedura smanjuje se dubina bora, povećava se količina kolagena a samim tim i popravlja tonus kože.

 

Mezoterapija kose

Mezoterapija kose se primenjuje kod gubitka ili slabljenja  kose, i kao metoda za podsticaj rasta kose.

Terapija se radi, kako kod muškaraca tako i kod žena. Serija podrazumeva od 8 do 10 tretmana u razmaku od 7 dana. Već posle nekoliko tretmana primećuje se rast nove kose. Kosa se manje masti a koren je jači i zdraviji. Preporučuje se i kao preventiva kod žena koje imaju slabu kosu, a redovno je hemijski tretiraju. Sam postupak nije bolan. Pre tretmana treba oprati kosu, a narednih 24 sata pustiti mezoterapijski koktel da deluje. U toku tih 24 sata od tretmana kosu ne treba prati.

Mesolift (Mesoterapija lica)

Radi se serija terapija za lice najčešce od 3 do 4 tretmana. U zavisnosti od materijala koji se koristi tretmani mogu biti na 1 do 2 nedelje ili na mesec dana. Održavanje se može raditi jedan put u dva meseca ili sa ponovnom serijom nakon 6 do 8 meseci. Sama procedura najčešće se sastoji iz apliciranja sterilnih koktela minijaturnim ubodima do 2 milimetra dubine na svakih centimetar širine površine kože.

Mezoterapija se radi na licu, vratu, dekolteu, rukama ili butinama.

Lipoliza (Mesoterapija stomaka I bokova)

Lipoliza je medicinska procedura topljenja i uklanjanja neželjenih masnih naslaga na telu, pomoću koje možemo izmeniti oblik delova tela ili lica.

Lipolizu najčešće koristimo na delovima tela koji se upornim vežbanjem ili dijetom ne mogu adekvatno oblikovati. U najvećem broju slučajeva metoda se primenjuje na butinama, stomaku, bokovima, zadnjici i podbradku.

Suspstance koje se koriste za tretman lipolize su 5% Phosphatydil cholin i Dezoksipholat.

Prilikom primene, aktivne supstance dovode do pucanja membrane masnih ćelija u tretiranoj zoni i do izlivanja njihovog sadržaja u okolno tkivo. Odatle se na prirodan način, putem krvotoka, masnoće transportuju do jetre i bivaju izbačene iz našeg organizma. Potrebno je naglasiti da se ovim postupkom ne menja nivo holesterola i triglecirida u krvi.

Navedene aktivne supstance se sa velikim uspehom još od 1995.godine koriste u estetskoj medicini za preoblikovanje lica i tela. Postupak same aplikjacije lipiolitika je bezbolan ali se nakon 15 minuta od aplikacije razvija osećaj peckanja, crvenilo i otok tretirane regije. Nakon dva sata nestaje crvenilo i bol a otok može trajati i do dve nedelje nakon završetka tretmana.

Narednih 6 do 8 nedelja postoji osetljivost pri pritisku na tretirano masno tkivo.

Efekat tretmana se posmatra nakon jednog meseca od aplikacije a krajnji efekat je nakon dva meseca.

Tretman lipolize traje 20 do 30 minuta i omogućava vraćanje uobičajenim dnevnim aktivnostima odmah nakon intervencije.

Prednost lipolize u odnosu na liposukciju je u nemogucnosti nastajanja neravnina na tretiranim delovima tela i fibroze, ukoliko se adekvatno aplikuje lipolitik.

Jedna regija se tretira sa 3 do 4 tretmana do postizanja željenog efekta. Proces razgradnje masnih celija je spor a lipolitik deluje na kožu tako da je i dodatno ucvršcuje i ne dozvoljava nastanak viška kože nakon topljenja masnih naslaga. U zavisnosti od količine masnog tkiva na telu pacijenta nekada  je dovoljan i samo jedan tretman.

Tokom tretmana mogu nastati modrice pa se savetuje pauza u uzimanju sredstava koje razredjuju krv,poput Andola, Acetisala, Ginko bilobe, Vitamina E. Pojava bolnih čvorića je uobičajena i prolazna a posledica je razvijanja upalnog procesa pri razgradnji masti.

Tri dana nakon tretmana može se početi sa masažama i uobičajenim vežbanjem. Preporučuje se unošenje od 1,5 do 2 litre tečnosti dnevno. Efekat je trajan kod osoba koje ne povećavaju kilograme.

U obimu se gubi od 1 do 10 cm u zavisnosti od regije koja je tretirana. Lipoliza nije metoda kojom se gube kilogrami. Razlika u težini pre i posle tretmana lipolizom je gotovo identična, ako osoba nije na restriktivnoj dijeti.

Anticelulit mezoterapija

Druga važna indikacija za mezoterapiju jeste redukcija celulita. Tada se koriste supstance koje tope masnoću, pojačavaju cirkulaciju, omogućavaju bolju drenažu ili imaju diureticko dejstvo.

Potrebno je 2 do 3 tretmana mezoterapijom da bi se video rezultat. Broj tretmana je individualan i zavistan od godina, tretirane regije, kao i životnih navika pacijenta (pušenje, izlaganje sunčevim zracima). Nakon serije od 8 do 10 tretmana značajna je redukcija celulita a koža postaje cvršca i zdravija.

Kontraindikacije za mezoterapiju su: autoimuna oboljenja, poremećaj u zgrušavanju krvi, trudnoća, diabetes melitus, bakterijske infekcije kože.